MaPo Tofu på nötfärs
Mapo tofu är en traditionell maträtt i Sichuanprovisen i traditionella kinesiska köket. Rätten passar utmärkt med både vår fläsk-, kyckling-, lamm och nötfärs. Rätten är inte bara en het rätt, men ger ändå en angenäm hetta från Sichuanpepparen.
Du behöver
- 500 g
nötfärs
- 1 pkt
tofu (pressad, finns att köpa i asisatiska affärer)
- 2 msk
bönsås med Chili (finns att köpa i asisatiska affärer)
- 1 msk
ingefära (riven)
- 3 st
vitlöksklyftor (hackad)
- 1 st
färsk röd chili (hackad)
- 2 msk
soya (kikkoman)
- 1 tsk
sichuanpeppar (finns att köpa i asisatiska affärer)
- 3 dl
buljong
Peppar & salt
- 1 msk
Socker
- 1 tsk
Seasamolja
Rapsolja till stekning
Till redning- 1 msk
Majsstärkelse
Vatten
TillbehörSalladslök
Ris
Koriander
Gör så här
- Tärna tofun i små kuber och pocherar den i saltvatten i ca. 20 sekunder. Häll av vattnet och lägg dem i en sil så att vätskan rinner av.
- Hetta upp en stor stek- eller wokpanna, häll ned sichuanpeppar och rosta i någon minut. Häll sedan upp pepparn i en mortel och mortla finkornigt.
- Häll i olja i pannan och fräs riven vitlök, röd chili, riven ingefära, bönsås, sesamolja och soja. Tillsätt färs, finfördela och stek till färdigt.
- Tillsätt buljong och koka på låg värme en stund. Rör om. Under tiden, koka ris enligt instruktioner på förpackningen.
- Häll över socker, sichuanpepparn och vänd Tofu-bitarna försiktigt ner i pannan. Koka i ca 10–15 minuter. Blanda sedan ut majsstärkelse i lite vatten och blanda i pannan. Låt koka några minuter tills önskad konsistens.
- Servera med kokt ris och toppa med hackad salladslök och koriander.
- TIPS! Att pochera Tofu hjälpar till att få bort viss lukt och de faller inte sönder under tillagningen. Sichuanpepparen måste stekas för att få fram den rätta hettan i pepparen.